Śpiewak (Turdus philomelos) to liczny u nas drozd, jest podobny do paszkota i droździka. Wierzch ma oliwkowobrązowy, spód biały, ciemno plamkowany. Pierś i brzegi boków są żółtawe, nogi brązowawe.
Jest to ptak wędrowny. Poza lęgami występuje pojedynczo. Wędrówki odbywa w nocy. W Polsce występuje dość licznie na terenie całego kraju. Preferuje lasy i zadrzewienia pośród pól i łąk. Nie stroni od dużych parków w miastach.
Śpiewak rozbija muszle ślimaków o kamień, wyciąga ślimaka z muszli, ociera o podłoże i dopiero wówczas zjada w całości.