Dzwoniec (Carduelis chloris) to pospolity ptak wielkości wróbla. Ma krępą budowę ciała, dość dużą głowę, gruby i silny dziób. Samiec ma upierzenie zielonkawe, żółtawe na piersi. Wierzch głowy i skrzydeł jest szary. Samica jest szara, a grzbiet ma brązowawy.
Zasiedla obrzeża lasów, tereny otwarte, tereny zurbanizowane. Dzwoniec prowadzi częściowo osiadły tryb życia. W okresie zimy stada dzwońców koczują po okolicy, część przemieszcza się na południe Europy. Dzwońce nie tolerują w swoim sąsiedztwie innych ptaków. Gdy odwiedzają karmnik, przepędzają ptaki innych gatunków.

Zamknij menu