Cyraneczka (Anas crecca) to najmniejszy przedstawiciel kaczek pływających gniazdujących w Polsce. Ma krępą budowę ciała. Samiec ma brązową głowę z zielonym polem po bokach głowy z jasną obwódką. Pod skrzydłami po bokach ciała znajduje się biały pasek, zaś na podogoniu występuje żółta plama z czarną obwódką. Samica ma pomarańczowe krawędzie u nasady dzioba, jest ubarwiona niepozornie, wierzch brązowawy z prążkowaniem, spód jasny. Na skrzydłach obu płci znajduje się zielone lusterko.
W Polsce jest bardzo nielicznym ptakiem lęgowym. Lubi w okresie lęgowym małe zbiorniki wodne, najlepiej w sąsiedztwie lasu. Poza tym okresem tworzy stada, które przebywają na różnych zbiornikach wodnych, także na wybrzeżu Bałtyku.
To ptak wędrowny. Jest aktywny za dnia i w nocy. Kaczki te nierzadko przebywają w towarzystwie krzyżówek.

 

Gągoł (Bucephala clangula) to kaczka o dość dużej głowie i krótkiej szyi. Dziób jest mały i krótki. Rzuca się w oczy złota tęczówka oka. Głowa samca w szacie godowej jest czarna z zielonym, metalicznym połyskiem. Blisko dzioba znajduje się biała plama w kształcie elipsy. Szyja, pierś, boki i spód są białe, wierzch wraz z ogonem jest czarny. Samica ma brązową głowę, brunatno-szare upierzenie reszty ciała, jaśniejszą szyję i spód. Na końcu dzioba występuje pomarańczowe pole. Na skrzydłach u samca i samicy znajdują się białe obszary. Samiec w szacie spoczynkowej upodabnia się do samicy, ma jednak więcej białych piór.
W Polsce jest nielicznym ptakiem lęgowym, występującym głównie na północy kraju. Preferuje śródleśne stawy i jeziora. To ptak wędrowny. Podczas okresu lęgowego żyje w parach, poza tym łączy się w stada. Kaczka ta nurkuje za pokarmem. Pływa w głębokim zanurzeniu.
Kaczka ta gniazduje w dziuplach. Dzień po wykluciu młode wyskakują z dziupli i udają się nad wodę.

 

Głowienka (Aythya ferina) to gatunek ptaka z rodziny kaczkowatych, zaliczany do grążyc. Samiec jest większy od samicy. W szacie godowej ma głowę i szyję w górnej części kasztanowate. Nieco niżej aż po pierś występuje kolor czarny. Czarne są też pokrywy nadogonowe i kuper. Reszta ma jasnopopielaty kolor. Samica jest szarobrązowa. ciemniejsze są głowa, szyja i pierś. Poza okresem godowym samiec jest podobny do samicy. Charakterystyczny dla gatunku jest czarny dziób z szerokim szarym pasem u samca, węższym u samicy.
Kaczka ta występuje na zbiornikach wody słodkiej, głównie większe i głębokie jeziora, większe stawy i starorzecza, najlepiej mocno zarośnięte roślinnością. W Polsce jest to średnio liczny ptak.
To ptak wędrowny. Przyloty od marca do kwietnia, odloty od sierpnia do listopada. Odzywa się rzadko. Czasem żyje razem z czernicami. Część populacji zimuje w kraju.

 

Czernica (Aythya fuligula) to kaczka z charakterystycznym czubem, zwisającym z tyłu dużej i okrągłej głowy. Samiec w godowej szacie ma czarne upierzenie z białymi bokami. Na głowie kolor wyraźnie metaliczny. Samice są brązowe. Brzuch i boki są jasnobrązowe. Na skrzydłach obu płci znajdują się szerokie, białe przepaski. Dziób szary, zakończony czarną plamą. Samce w szacie spoczynkowej brązowieją, a biała plama szarzeje. Charakterystyczna jest jaskrawa, żółtawa tęczówka oka.
Zasiedla różne stawy i jeziora. W Polsce jest słabo rozpowszechniony, nielicznie lęgowy, choć spotykany poza górami na terenie całego kraju. Podczas migracji spotykany też na wybrzeżu Bałtyku.
To ptak wędrowny, podczas migracji tworzy duże stada. Poluje w pełnym zanurzeniu. Pod wodą zwykle połyka też zdobycz. Samce pierzą się podczas wysiadywania jaj przez samice.

 

Krzyżówka (Anas platyrhynchos) to bardzo popularna w Polsce i całej Europie dzika kaczka, od której wywodzi się kaczka domowa. Samiec i samica są tej samej wielkości.
Samiec w okresie godowym jest bogato ubarwiony, ma zieloną głowę, charakterystyczną białą obrożę na szyi oraz niebieskie lusterka na skrzydłach, ubarwienie samicy charakteryzuje się wieloma brązowymi plamkami. Poza okresem godowym upierzenie obu płci jest podobne, kaczor posiada bardziej żółty dziób.
Kaczka ta zasiedla wszelkiego rodzaju wody słodkie, ale także zatoki morskie. Żyje zarówno w bliskiej obecności człowieka jak i z dala od osiedli ludzkich.
Niektóre krzyżówki zimują w Polsce, ale większość z nich odlatuje z kraju na zimę w listopadzie. Krzyżówki wracają do Polski już połączone w pary od połowy lutego do początku marca. Podczas nurkowania zanurza głowę, szyję oraz część tułowia, a kuper unosi się pionowo do góry. Doskonale lata. Lot jest szybki. Podczas lotu skrzydła wydają poświst.

 

Mandarynka (Aix galericulata) to kaczka z grupy piżmówek, przepięknie ubarwiona i upierzona. Na głowie ma duży czub, u samca wygięte lotki drugorzędowe tworzą sterczące pionowo nad grzbietem płytki. Samica ubarwiona skromniej niż samiec. Udomowione formy są hodowane jako ptak ozdobny. Mandarynka nie nurkuje.
Jego ojczyzną są Mandżuria, Sachalin, Japonia, wschodnie Chiny. Kaczka ta zamieszkuje cieki wodne i jeziora w lasach. Mandarynka jest hodowana w Europie od XVIII wieku. Zbiegłe osobniki utworzyły stałe populacje, przede wszystkim w dużych miastach, także w naszym kraju.