Makolągwa (Carduelis cannabina) to niewielki ptak z rodziny ziarnojadów, z podrodziny łuszczaków, niewiele mniejszy od wróbla. Samiec ma czoło i pierś czerwonawe, głowa jest szara, grzbiet i skrzydła są brązowe, kuper ciemny z białymi obrzeżami, strona brzuszna i boki gliniaste. U samicy nie ma barwy czerwonej, ma też lepiej zaznaczone kreskowanie. Wielkość samca i samicy jest taka sama.
Makolągwa jest ptakiem wędrownym. Przylatuje od marca do kwietnia, odlatuje we wrześniu i październiku na południe i zachód Europy. Z kolei do nas przylatują osobniki z północy i ze wschodu.
Makolągwa jest bardzo podobna do rzepołucha, bardzo rzadkiego ptaka w naszym kraju.

Zamknij menu