Pleszka (Phoenicurus phoenicurus) to mały ptak leśny, który z powodzeniem kolonizuje ludzkie osiedla. To pięknie ubarwiony gatunek. Samiec w szacie godowej ma pomarańczową pierś i spód. Grzbiet i głowa z wierzchu jest popielata, czoło białawe. Gardło i boki głowy są czarne. Ciemne są też skrzydła z białą plamą. W szacie spoczynkowej brzegi piór są jasne, co powoduje stłumienie jaskrawości upierzenia godowego. Samica jest mniej jaskrawo ubarwiona, bardzo podobna do samicy kopciuszka.
Jest to ptak wędrowny. Na zimę odlatuje do Afryki. W Polsce występuje na terenie całego kraju. Zamieszkuje lasy, parki, większe zadrzewienia. Gniazduje w dziuplach, otworach, budkach lęgowych. Gniazdo buduje samica. Budulcem są trawy i mech. Dno wyściela piórami i włosiem.
W okresie rozrodu występuje w parach, podczas migracji tworzy niewielkie stada. Przejawia silny terytorializm. Ptak ten często dyga i porusza ogonem z góry na dół.

Zamknij menu