Pokląskwa (Saxicola rubetra) to gatunek małego ptaka z rodziny drozdowatych. Upierzenie samca wiosną jest brunatne z wierzchu z rysunkiem w kolorze żółtawym. Charakterystyczna jest gruba, biała brew nad okiem. Na skrzydle występuje białe lusterko. Policzki brunatne. Spód biały. Na kremowej piersi widać rdzawy nalot. Poza tym okresem ubarwienie samca jest bardziej jednolite. Samica również ma jednolicie brunatny wierzch i kremowy spód.
Gniazduje na ziemi w dołku. Gniazdo jest zwykle dobrze ukryte pod kępą traw. Budulcem są liście traw i łodygi roślin, budulcem wyściółki są delikatne trawy oraz włosie.
Pokląskwa to ptak wędrowny. Przylot ma miejsce od końca kwietnia do początku maja, odlot jest we wrześniu. Ptak ten jest mieszkańcem wilgotnych łąk Europy oraz Azji. Zimuje w Afryce. U nas jest nielicznym ptakiem lęgowym. Od wielu lat obserwowany jest sukcesywny spadek liczebności tego gatunku.

Zamknij menu