Szczygieł (Carduelis carduelis) to ptak z rodziny ziarnojadów podrodziny łuszczaków. Jest mniejszy od wróbla domowego. Samica i samiec samiec są tej samej wielkości. Charakterystyczna dla szczygła jest czerwona głowa w części przedniej. Wierzch głowy czarny, boki białe. Spód jest również biały, otoczony żółtordzawą powierzchnią. Grzbiet i kark są brązowe. Na skrzydłach znajduje się szeroki pas w kolorze żółtym. Ogon i skrzydła są czarne.
Zamieszkuje brzegi lasów liściastych i mieszanych, parki, ogrody. W Polsce jest nielicznym ptakiem lęgowym. Poza okresem lęgowym tworzy małe stadka. Jest towarzyski. Prowadzi osiadły lub częściowo wędrowny tryb życia. Do naszego kraju przylatuje w marcu i kwietniu, odlatuje na południe przez Karkonosze w październiku i listopadzie.
Szczygły zjadają owady, zwłaszcza dwuskrzydłe, chrząszcze i gąsienice oraz nasiona chwastów, najchętniej ostu i łopianu. Pobierają pokarm bezpośrednio z ziemi lub z kwiatostanów, często zwisając głową w dół.