Grubodziób (Coccothraustes coccothraustes) to ptak z rodziny łuszczaków, dużo większy od wróbla, ale mniejszy od szpaka, o stosunkowo potężnym dziobie. Niektóre lotki są wachlarzowato zakończone. Samiec ma kasztanowatą głowę, szary kark, brązowy wierzch ciała. Samiec i samica są podobnie ubarwione i tej samej wielkości.
W Polsce występuje rzadko, a występowanie zdaje się mieć związek z występowaniem nasion buka i grabu. Preferuje lasy liściaste i mieszane.
Poza lęgami tworzy niewielkie stada. Zwykle przebywa w koronach drzew, można go wykryć w zasadzie jedynie po wydawanych odgłosach. Jest płochliwy i cichy. Nie wyróżnia go charakterystyczny lot.

Grubodziób zjada nasiona grabu, buka, innych drzew, także wiśni, czereśni, tarniny, oliwki, trześni i śliwy. Ptak ten ma niezwykle mocny dziób, którym rozłupuje pestki owoców. Grubodziób potrzebuje zaledwie 5 sekund, aby rozłupać pestkę wiśni, a jest do tego potrzebny nacisk 27-43 kg.
 
Zamknij menu