Jedyną sową, jaką do tej pory udało nam się zobaczyć i sfotografować, jest sowa uszata (Asio otus) – ptak wielkości wrony o charakterystycznych piórach, przypominających uszy. Obok puszczyka jest to najbardziej pospolita sowa w Polsce.
Uszatka jest aktywna o zmierzchu i nocą. Dzień spędza w koronie drzew. Poluje na terenie otwartym. Zimuje w opuszczonych gniazdach innych ptaków. Gdy zima jest mroźna, uszatki skupiają się w grupy nawet 30 osobników. Czasem chronią się w miastach.
Jest to gatunek poligamiczny. Gniazda zakłada na drzewach iglastych w polach, parkach, przy drogach, na cmentarzach, na skraju lasu, najchętniej w starych gniazdach wron.

Zamknij menu