Zimorodek (Alcedo atthis) to jeden z najbarwniej upierzonych krajowych ptaków. Samiec nie różni się od samicy. Ma krępą budowę ciała, długi dziób,krótki ogon i bardzo krótkie, czerwone nogi. W upierzeniu głowa i grzbiet są ciemnozielone z niebieskim połyskiem metalizującym, błękitny środek grzbietu i sterówki, zewnętrzne chorągiewki zielone, spód jest cynamonowy. Na policzkach plama pomarańczowa i biała. Samiec i samica są podobnej wielkości.
Przebywa w pobliżu zbiorników wodnych, najchętniej nad rzekami z rwącą wodą z porośniętymi krzewami i drzewami brzegami. Granica pionowego występowania to 2000 m n.p.m.
Nie odbywa regularnych wędrówek. Zimuje nad niezamarzającymi rzekami, część przenosi się na południe. Lubi przesiadywać nad wodą.
Zjada głównie małe rybki, na które czatuje na gałęzi. Nurkuje po nie, ale przebywa pod wodą krótko.
Gniazdo zakłada w norze w urwistym brzegu, czasem daleko od wody. Korytarz o szerokości 11-20 cm w skarpie jest poziomy i ma długość od 20 cm do nawet 1 m. Na końcu korytarza znajduje się przestronna komora lęgowa.

Zamknij menu