Czapla biała (Ardea alba) to to typowy przedstawiciel rodziny czapli o białym upierzeniu. Pokrojem i wielkością jest podobna do czapli siwej, jednak oprócz innego koloru upierzenia czapla biała ma dłuższą szyję oraz nogi, przez co wydaje się dużo smuklejsza. Brak dymorfizmu płciowego.
Do Polski zalatuje coraz częściej. W okresie lęgowym zamieszkuje duże obszary trzcin, delty rzek, niewielkie zbiorniki wodne, zarośla. W Polsce jest to nieliczny ptak lęgowy. Gnieździ się w koloniach, najczęściej w trzcinach.

Zamknij menu