Kląskawka (Saxicola torquata) to dość rzadki w Polsce ptak śpiewający, mniejszy od wróbla. Samiec ma czarną głowę i wierzch ciała, czerwoną pierś i białe plamy na spodzie ciała, po bokach i na szyi.
Żyje na suchych i otwartych terenach, lubi łąki, pastwiska, pobocza dróg. Jest ptakiem wędrownym. Zimuje w Afryce i na Półwyspie Arabskim. Poza okresem rozrodczym kląskawki żyją samotnie lub w parach. Młode osobniki łączą się w małe grupy. Kląskawka wije gniazda na ziemi. Gniazdo zrobione z suchych traw jest dobrze ukryte, często w nasłonecznionym miejscu.

Zamknij menu