Gąsiorek, dzierzba gąsiorek (Lanius collurio) to ptak z rodziny dzierzb, nieco większy od wróbla. jest najliczniejszym przedstawicielem dzierzb w Polsce.
U samca kuper i wierzch głowy są popielate, plecy rdzawe, od dzioba do karku przez oczy biegnie gruba, czarna pręga. Maska ta może być mniej wyraźna. Samica jest rdzawobrunatna z wierzchu, od spodu kremowa, poprzecznie prążkowana. Obie płci są tej samej wielkości.
Zamieszkuje brzegi lasów, młodniki, otwarte tereny z krzewami. Jest średnio liczny w Polsce. Gąsiorek jest ptakiem wędrownym. Przylot ma miejsce w maju, odlot od połowy września. Wciąż kręci głową i kiwa ogonem. Lubi przesiadywać na wyższym stanowisku obserwacyjnym jak druty, czubek niskiego krzewu lub drzewa. Lot niski nad ziemią.
Gąsiorki zjadają owady, głównie chrząszcze, motyle i gąsienice, ale łowią także myszy, jaszczurki i młode ptaki, które nakłuwa na druty lub kolce. Pozwala to zachować na krótki czas zapas pokarmu oraz ułatwia fragmentację zdobyczy.
Gąsiorki często wysiadują jajo kukułki.

Zamknij menu