Trzciniak (Acrocephalus arundinaceus) to ptak podobny do trzcinniczka, ale od niego większy. Ma też wyraźniejszą brew, większy dziób w stosunku do głowy i bardziej szarawą twarz.
Jest to ptak wędrowny, zamieszkujący trzcinowiska i szuwary Europy i Azji. Zimuje w Afryce i Azji Południowej. Nasze osobniki zimują w Afryce na południe od Sahary.
Poza okresem lęgowym żyje samotnie. W poszukiwaniu pokarmu przemierza szuwary, poluje też na ziemi i w powietrzu.
Trzciniak zjada głównie owady, pajęczaki, ślimaki i inne drobne bezkręgowce. Czasem zjada także małe rybki oraz kijanki. Pod koniec lata zjada owoce czarnego bzu i nasiona roślin.
Najczęściej można go zauważyć, jak siedzi śpiewając na czubku trzciny. Charakterystyczny śpiew jest bardzo długi, dynamiczny i głośny.

Koncert na żabę i trzciniaka pochodzi z czerwca 2019 i został nagrany na Stawach Raszyńskich.

Zamknij menu