Remiz (Remiz pendulinus) to mały ptak z rodziny remizów o największym zasięgu występowania z tej rodziny. Jest mniejszy od wróbla. Kark, podbródek są popielate, czarna maska na głowie, u młodych osobników pręga jest brązowa, grzbiet ma kolor kasztanowaty, spód białawy, na piersi rdzawy nalot. Samica jest upierzona mniej jaskrawo.
To ptak wędrowny. Zimuje na południu Europy i w Azji. Przylatuje do nas w marcu i kwietniu, odlatuje we wrześniu i październiku. Zajmuje łęgowe tereny na rzekami, jeziorami, stawami. W Polsce jest nielicznym ptakiem lęgowym. Sprawnie porusza się w gąszczu drzew i krzewów.
Gniazdoremiza jest misternie utkane z włókien kwiatostanów wierzb i topól, ma formę wiszącej kulistej torby z bocznym wejściem. Ptak przytwierdza je do cienkich gałązek.
Młode remizy po opuszczeniu gniazda wracają do niego na nocleg. Jest to bardzo rzadko spotykane zjawisko wśród europejskich ptaków.
Niektóre afrykańskie plemiona używają gniazd remizów jako torebki na drobiazgi.


Zamknij menu