Pliszka żółta (Motacilla flava) jest ptakiem z rodziny pliszkowatych o zmiennym ubarwieniu. Istnieje wiele podgatunków. Jest mniejsza od wróbla. Zimuje w Afryce i południowej części Azji. w Polsce jest średnio liczna. Zamieszkuje otwarte przestrzenie, głównie wilgotne łąki, polany, lasy brzozowe.

Jest ptakiem wędrownym. Przylot w od końca marca do maja, odlot we od końca sierpnia, wrześniu do października. Lubi towarzystwo bydła domowego pasącego się na łąkach, gdzie znajduje pożywienie. Często kiwa ogonem, podobnie jak pliszka siwa.

Zamknij menu