Perkoz dwuczuby (Podiceps cristatus) ma charakterystyczną sylwetkę. Szyja jest długa, biała, na głowie dwa ciemnobrązowe czuby oraz ciemne bokobrody w szacie godowej. Wierzch ciała ciemnobrązowy, boki jaśniejsze, pierś jest biała.
Zamieszkuje jeziora i stawy z pasem szuwarów przybrzeżnych, rzadko wolno płynące rzeki. Zimą pojawia się nad brzegami mórz. Jest ptakiem wędrownym. Do Polski przylatuje w marcu i kwietniu, odlatuje od sierpnia i września, aż do grudnia. Czasem pojedyncze osobniki zimują w naszym kraju.
Toki perkoza dwuczubego są piękne. Para ustawia się naprzeciw siebie i wynurza się w częściowo wyprostowanej pozie, dotykając piersiami. Gniazdo budowane jest na wodzie.

Zamknij menu