Dzięciołek (Dendrocopos minor) to gatunek ptaka z rodziny dzięciołowatych, podrodziny dzięciołów, wielkością zbliżony do wróbla. Samiec różni się od samicy tym, że ma na głowie czerwoną czapeczkę. Potylica, kuper, ogon i kark są czarne. Upierzenie na grzbiecie jest białe z poprzecznymi, czarnymi pręgami. Na czarnych skrzydłach znajduje się 6 białych pasów. Spód ciała oraz policzki są białawe. Na spodzie występują ciemne kreski.

Zamieszkuje przerzedzone lasy i ich skraje, parki, zadrzewienia. W Polsce nie jest liczny.

Prowadzi osiadły lub koczowniczy tryb życia. Głos jaki wydaje przypomina głos pustułki. Bębni w drzewo równo i w równych odstępach. Kuje dziuple w drzewie. Prowadzi skryty tryb życia. W zimie, co jest wyjątkowe u dzięciołów, dzięciołek potrafi się przyłączyć do stada innych gatunków ptaków. Dziupla służy nie tylko do rozrodu, ale także jako schronienie i noclegownia przez cały rok, szczególnie zimą.