Trzcinniczek zwyczajny, trzcinniczek (Acrocephalus scirpaceus) to ptak z rodziny pokrzewkowatych, podobny bardzo do łozówki i zaroślówki. Upierzenie z wierzchu rudoszare, spód jaśniejszy. Ptak przypomina miniaturę trzciniaka.
Trzcinniczek występuje w Europie, Azji i Afryce. Zasiedla trzcinowiska. To ptak wędrowny, który w Polsce pojawia się od końca kwietnia, a odlatuje w sierpniu i we wrześniu. Ma podobny śpiew do trzciniaka, jednakże jest on cichy i miękki.

Żyje w rozległych trzcinowiskach, lecz często także w niewielkich pasach trzcin. Na przelotach też w gąszczach krzewów. Jego obecność najłatwiej wykryć po charakterystycznym śpiewie, gdyż prowadzi raczej skryty tryb życia, czasami tylko wychodząc na czubki trzcin. Gniazdo buduje bliżej brzegu niż trzciniak, nad wodą głębokości 20-60 cm. Jest to głęboki koszyk z wplecionymi w boki łodygami trzcin. Jeśli trzcinniczek występuje na tym samym terenie co trzciniaki, to składa jaja wyraźnie później, gdy jego większy krewniak jest już blisko wychowania potomstwa.

Zamknij menu