Krogulec (Accipiter nisus) to niewielki ptak szponiasty. Z wyglądu przypomina jastrzębia, ale jest od niego mniejszy. Ma krótkie i szerokie skrzydła. Ogon jest dość długi, nie jest rozwidlony. Samica jest podobna do jastrzębia, nie ma jednak białej brwi nad okiem. Samiec jest niebieskoszary. Policzki mają rdzawy odcień. Pomarańczowy jest też odcień spodniej części. Spód jest prążkowany.
Ptak ten występuje w Europie, Azji oraz w Afryce. W Polsce nie jest liczny, ale obecny na terenie całego kraju. Najczęściej zamieszkuje skraje lasów, które sąsiadują z łąkami i polami, a także ludzkimi osiedlami. Zimą można go zaobserwować nawet w miastach, gdy poluje na wróble. To ptak częściowo wędrowny.

Poluje prawie wyłącznie na ptaki, w tym najczęściej na wróble, zięby, skowronki, sikory, trznadle, śpiewaki. Samica może złowić nawet sójkę, gołębia. Krogulec czatuje na drzewie i na ofiarę rzuca się nagle z zaskoczenia. To jedyny ptak szponiasty, który poluje na ptaki żerujące w karmnikach.

Zamknij menu