Błotniak łąkowy (Circus pygargus) to gatunek drapieżnego ptaka z rodziny jastrzębiowatych, podobny do błotniaka zbożowego, ale smuklejszy od niego, o węższych skrzydłach i nieco ciemniejszym ubarwieniu. Jest mniejszy od myszołowa. Płcie różnią się bardzo wyglądem.

Spód ciała jest białawy z brunatnym kreskowaniem. Na skrzydłach ma czarne pasy, widoczne z góry i z dołu. Samiec ma szaroniebieskie upierzenie, samica brązowe. Dziób jest ciemny, nogi żółte. Inny bardzo podobny gatunek to błotniak stepowy.

To ptak lęgowy w Europie i Azji, u nas nieliczny na niżu. Zimuje w Afryce na południe od Sahary. Poza rewirem lęgowym nie odzywa się. Jego lot jest bardzo lekki i zwinny. Poluje na otwartym terenie.

Poluje na małe ptaki, ssaki, większe owady, gady. Zjada też jaja i pisklęta ptaków. Zamieszkuje podmokłe łąki, turzycowiska i torfowiska, obrzeża bagien, ostatnio również rozległe łany zbóż i rzepaku w krajobrazie rolniczym. Gniazduje na łąkach bezpośrednio na ziemi. Unika wysokiej roślinności.

Jest nielicznym lub bardzo nielicznym ptakiem lęgowym, na terenie Polski żyje około  1300-1500 par. Jest zagrożony przez utratę siedlisk w wyniku przesuszenia i zarastania obszarów podmokłych oraz niszczenia gniazd podczas żniw