Błotniak zbożowy (Circus cyaneus) to gatunek ptaka z rodziny jastrzębiowatych. Dobrze widoczna jest szlara u tego gatunku. Samiec różni się od samicy. Samiec ma jasnopopielate upierzenie z wierzchu, białe od spodu i czarne lotki. Samica jest brązowa, rdzawożółta od spodu z plamami. Jest też większa od samca. Młode są podobne bardziej do samicy.

Gatunek występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Preferuje przestrzenie otwarte na niżu. Europejskie populacje tego ptaka zimują w południowej części Europy lub w północnej części Afryki. W Polsce to bardzo rzadki ptak lęgowy.

To ptak wędrowny. Przylatuje do Polski w okresie od marca do kwietnia, a odlatuje w okresie od września do października.

Najczęściej błotniaka można zauważyć gdy patroluje teren łowiecki spokojnym, kołyszącym lotem ze skrzydłami uniesionymi lekko do góry.  Zamieszkuje rozległe tereny, najchętniej podmokłe łąki i bagna (największa populacja w Polsce zasiedla doliny Biebrzy i Narwi oraz Noteci). Gniazdo buduje na ziemi, ukryte w roślinności.

Zamknij menu