Kowalik

Kowalik, bargiel (Sitta europaea) to średnioliczny w Polsce ptak z rodziny kowalików o pięknym ubarwieniu, niebieskopopielatym z wierzchu i białokasztanowym spodzie. Przez oczy biegną charakterystyczne czarne prążki. Wielkość obu płci jest taka sama, równa wielkości wróbla domowego. Żyje w lasach, parkach liściastych lub mieszanych. Unika gęstych lasów i suchych borów. Więcej…

Muchołówka szara

Muchołówka szara (Muscicapa striata) to niewielki ptak, mniejszy od wróbla o szarobrązowym upierzeniu z wierzchu i jasnym od spodu, bez białych plam, z cienkim, czarnym i dość długim dziobem. Na czole, na gardle i piersi występuje delikatne ciemne kreskowanie. Piórka na głowie są często lekko nastroszone. Oczy mają czarny kolor. Więcej…

Dzwoniec

Dzwoniec (Carduelis chloris) to pospolity ptak wielkości wróbla. Ma krępą budowę ciała, dość dużą głowę, gruby i silny dziób. Samiec ma upierzenie zielonkawe, żółtawe na piersi. Wierzch głowy i skrzydeł jest szary. Samica jest szara, a grzbiet ma brązowawy. Zasiedla obrzeża lasów, tereny otwarte, tereny zurbanizowane. Dzwoniec prowadzi częściowo osiadły Więcej…

Makolągwa

Makolągwa (Carduelis cannabina) to niewielki ptak z rodziny ziarnojadów, z podrodziny łuszczaków, niewiele mniejszy od wróbla. Samiec ma czoło i pierś czerwonawe, głowa jest szara, grzbiet i skrzydła są brązowe, kuper ciemny z białymi obrzeżami, strona brzuszna i boki gliniaste. U samicy nie ma barwy czerwonej, ma też lepiej zaznaczone Więcej…

Kos

Kos (Turdus merula) to jeden z bardziej pospolitych ptaków w Europie. Samiec jest czarny, samica oliwkowo-brunatna, na piersi plamy. Dziób samca jest żółty, samicy brunatny. Wokół oczu żółta otoczka. Osobniki obu płci są tej samej wielkości. Populacja miejska różni się szczegółami biologii i etologii od populacji leśnej. Wśród kosów miejskich Więcej…

Szczygieł

Szczygieł (Carduelis carduelis) to ptak z rodziny ziarnojadów podrodziny łuszczaków. Jest mniejszy od wróbla domowego. Samica i samiec samiec są tej samej wielkości. Charakterystyczna dla szczygła jest czerwona głowa w części przedniej. Wierzch głowy czarny, boki białe. Spód jest również biały, otoczony żółtordzawą powierzchnią. Grzbiet i kark są brązowe. Na Więcej…

Pełzacz

Pełzacze (Certhiidae) to rodzina ptaków z rzędu wróblowych. Rodzina ta liczy dziś 6 gatunków w 2 rodzajach. W Polsce żyją 2 gatunki z tej rodziny ptaków. To ptaki o niewielkich rozmiarach. Ich upierzenie jest na ogół brązowe. Palce nóg są długie, z zakrzywionymi pazurkami. Dziób jest dość długi, nieco zagięty Więcej…

Bażant

Bażant (Phasianus colchicus) to piękny ptak z rodziny bażantowatych, sprowadzony do Europy z Azji jeszcze w średniowieczu. Występuje na terenach nizinnych, obfitych w krzewy, na skraju pól i łąk, w trzcinach i wiklinie. Prowadzi osiadły tryb życia. Nocuje na drzewach. Lata słabo, a do lotu zrywa się z głośnym łopotem Więcej…

Pleszka

Pleszka (Phoenicurus phoenicurus) to mały ptak leśny, który z powodzeniem kolonizuje ludzkie osiedla. To pięknie ubarwiony gatunek. Samiec w szacie godowej ma pomarańczową pierś i spód. Grzbiet i głowa z wierzchu jest popielata, czoło białawe. Gardło i boki głowy są czarne. Ciemne są też skrzydła z białą plamą. W szacie Więcej…

Wilga

Wilga (Oriolus oriolus) to ptak z rodziny wilgowatych, jedyny przedstawiciel tej rodziny w Europie. Samiec jest jaskrawo ubarwiony. Jest żółty, skrzydła i część ogona ma czarne. Samica ubarwiona mniej jaskrawo. Z wierzchu jest zielono-żółta, od spodu jasna, kreskowana. Osobniki obu płci tej samej wielkości. Zamieszkuje skraje lasów liściastych i mieszanych, Więcej…

Łabędzie

Łabędź niemy (Cygnus olor) to duży ptak z charakterystyczną wyciągniętą, esowato wygiętą szyją o białym upierzeniu, z pomarańczowym dziobem z czarną naroślą u nasady. Młode są szarobrunatne z szarym dziobem. Zasiedla podmokłe tereny nizinne, na jeziorach, stawach i rzekach. Upodobał sobie parki. Przyloty łabędzi do kraju odbywają się już w Więcej…

Żuraw

Żuraw zwyczajny (Grus grus) to niezwykle piękny ptak, większy od bociana, nieliczny lęgowy w naszym kraju. Występuje w Europie, dużej części Azji. Preferuje bagna, torfowiska, tereny podmokłe, polany i coraz częściej pola uprawne. Głos żurawi jest bardzo charakterystyczny, nazywany jest klangorem. Żuraw to ptak wędrowny, choć niektóre osobniki pozostają na Więcej…

Zięba

Zięba (Fringilla coelebs) to niewielki ptak wielkości wróbla, jeden z najbardziej pospolitych ptaków europejskich. Ubarwienie wiosenne samca jest popielate na karku i wierzchu głowy, brązowe na grzbiecie, zielone na kuprze, czarne na czole. Na skrzydle znajdują się dwa charakterystyczne prążki w kolorze białym. Pierś jest różowa, brzuch biały. Na jesień Więcej…

Trznadel

Trznadel (Emberiza citrinella) to rodzimy, chroniony ptak śpiewający z rodziny trznadlowatych. Samiec w upierzeniu godowym ma spód i głowę cytrynowożółte z ciemnymi smużkami na głowie, przepaskę brązowawą na piersi, reszta ciała brązowawo-ciemnoszara plamkowana. Kuper jest brązowawy, a skrajne sterówki -białe. Samica jest mniej żółta. Obie płci są tej samej wielkości, Więcej…

Skowronek

Skowronek (Alauda arvensis) to najliczniej występujący ptak na naszych polach. Jest większy od wróbla. Ubarwienie płowobrązowe z ciemnym kreskowaniem, doskonale maskujące go w otoczeniu. Wzdłuż tylnej krawędzi skrzydeł i przez koniec ogona biegnie biały pasek. Na głowie znajduje się niewielki czubek. Wygląd samca i samicy jest podobny. W Polsce występuje Więcej…

Rokitniczka

Rokitniczka (Acrocephalus schoenobaenus) to mały, charakterystyczny ptak z rodziny pokrzewkowych z białą lub płową brwią nad okiem. Wierzch głowy jest ciemny, delikatnie kreskowany. Przez oko biegnie ciemna kreska. Upierzenie z wierzchu brązowe, od spodu jasne. Boki są żółtawe. Kuper ma rdzawy odcień.) to mały, charakterystyczny ptak z rodziny pokrzewkowych z Więcej…

Pokląskwa

Pokląskwa (Saxicola rubetra) to gatunek małego ptaka z rodziny drozdowatych. Upierzenie samca wiosną jest brunatne z wierzchu z rysunkiem w kolorze żółtawym. Charakterystyczna jest gruba, biała brew nad okiem. Na skrzydle występuje białe lusterko. Policzki brunatne. Spód biały. Na kremowej piersi widać rdzawy nalot. Poza tym okresem ubarwienie samca jest Więcej…

Kruk

Kruk (Corvus corax) to największy ptak z rzędu wróblowych, nielicznie lęgowy w naszym kraju. Ptak ten ma silny, czarny dziób, opierzony od góry prawie do połowy jego długości. Cały upierzony jest na jednolity, czarny kolor o niebieskawym połysku. Nogi są silne, ciemne. Ogon jest klinowaty. Skrzydła są długie z wąskimi Więcej…

Kopciuszek

Kopciuszek (Phoenicurus ochruros) to ptak mniejszy od wróbla domowego. Występuje u niego wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec jest czarny z białym lusterkiem na skrzydle, białymi pokrywami podogonowymi, ceglastym ogonem. Samica jest ubarwiona na brązowo i ma też ceglasty ogon. Kopciuszek ma zwyczaj dygania i kiwania ogonem. Wydaje charakterystyczny głos. Gniazda buduje Więcej…