Czapla siwa

Czapla siwa (Ardea cinerea) to rodzimy przedstawiciel dużego ptaka z rodziny czapli. Jest mniejsza od bociana. Samiec i samica są tej samej wielkości, mają też podobne upierzenie. Czapla żeruje na płytkich zbiornikach o głębokości do 60 cm, czatując nieruchomo na zdobycz. Poluje też na lądzie. Odlatuje na zimę w listopadzie, Więcej…

Czapla biała

Czapla biała (Ardea alba) to to typowy przedstawiciel rodziny czapli o białym upierzeniu. Pokrojem i wielkością jest podobna do czapli siwej, jednak oprócz innego koloru upierzenia czapla biała ma dłuższą szyję oraz nogi, przez co wydaje się dużo smuklejsza. Brak dymorfizmu płciowego. Do Polski zalatuje coraz częściej. W okresie lęgowym Więcej…