Strzyżyk zwyczajny (Troglodytes troglodytes) to jeden z naszych najmniejszych ptaków, dużo mniejszy od wróbla. Ubarwienie ma brązowawe, jaśniejsze od spodu, z delikatnym rysunkiem. Nad okiem znajduje się delikatna, jasna brew. Ma krępą budowę ciała i zaokrąglone skrzydła. Ogon jest krótki, zadarty w górę. Samiec i samica wyglądają podobnie.
To liczny ptak lęgowy, spotykany na terenie całego kraju. Zamieszkuje lasy, zadrzewienia, zakrzewienia, czasem parki i ogrody. Prowadzi skryty tryb życia.
Zimą ptak ten jest mniej liczny, bo jest gatunkiem częściowo wędrownym. Migrują gatunki zamieszkujące północ obszaru występowania. Są samotnikami. Podczas mrozów jednak nocują gromadnie.
Więź między partnerami jest krótka i obejmuje tylko jeden lęg. Samce są poligamiczne. To one zaczynają budowę gniazda lub nawet kilku gniazd jednocześnie. Samica pomaga je skończyć. Gniazdo to kula z bocznym wejściem.

Zamknij menu