Pustułka (Falco tinnunculus) to najliczniejszy sokół w naszym kraju. Ma dość wąskie, zaokrąglone na końcach skrzydła. Ogon jest bardzo długi. Samiec ma niebieską głowę i charakterystyczny wąs. Na końcu niebieskawego ogona znajduje się czarna przepaska. Grzbiet i pokrywy skrzydłowe są brązowawe z czarnym kreskowaniem. Samica jest brązowa, a ogon jest prążkowany. U samca i samicy spód ciała jest kremowy, ciemno kreskowany.
W Polsce występuje na terenie całego kraju. Lubi obszary rolnicze, tereny zabudowane i góry.
Ptak ten wypatruje ofiary zawisając w powietrzu i charakterystycznie trzepocząc skrzydłami lub przesiadując na różnych stanowiskach obserwacyjnych. Na swoje ofiary spada z powietrza lub łapie je w locie. Czasem zbiera ofiary z ziemi (na przykład szarańczaki). Poluje na otwartych terenach. Prowadzi częściowo osiadły tryb życia. Wędrówki podejmują osobniki z północnego obszaru występowania oraz ptaki młode.
Pustułki są monogamiczne. Czasem samce związują się z dwiema samicami. Jaja samica składa w dziuplach, skalnych szczelinach, na wieżach kościelnych, wyłomach w murach, a także w gniazdach krukowatych i budkach lęgowych. Nie buduje gniazda.
Poza lęgami pustułka żyje samotnie.

Zamknij menu